Laatst vroeg mij iemand hoe hij nu het beste zijn kwaliteit zichtbaar kon maken. In dit geval ging het om een product, maar het kan net zo goed om een belevenis of een persoon gaan. Op wie ga je af als je informatie inwint over iets? Ik betrapte mij er zelf op dat voor een restaurantje aan de kust ik toch even Iens.nl checkte. En dan kijk ik in eerste instantie niet naar het type restaurant en ook niet naar de prijs. Ik ging op zoek naar restaurants met een hoge rating. Ook keek ik nog even naar het aantal mensen waarop het hoge cijfer gebaseerd was. Een 9.1 op basis van 36 recensies is toch wat anders dan een 8.9 op basis van 226 reacties.

Hetzelfde doe ik bij films en series van Netflix. Is de serie afgelopen, die ik weken aan het kijken was dan is het tijd voor iets nieuws. Netflix speelt daar slim op in en biedt meteen een heel scala aan alternatieven voor de serie waar je weken aan verslaafd was. Zit daar niets tussen dan verplaats je je blik naar ‘populair op’ of ‘trending’ of nog beter: ‘beste keuze voor jou’.  Alsof Netflix dat weet. Maar het is wel lekker makkelijk. Hoef je zelf niet meer na te denken wat nou precies jouw smaak is. Netflix weet het, want zij houdt bij wat je gekeken hebt.

Ondertussen zijn er steeds meer mogelijkheden om je vertrouwen te winnen. Kwantitatief wint het nu nog van kwalitatieve ranking. Toch is het meest doorslaggevende effect op mijn keuze als het erop aankomt niet de hoeveelheid recensies, maar die ene reactie van een goede vriend of vriendin die ook die keuze heeft gemaakt. En ik ga nog eerder overstag als vrienden mij laten zien waar ze voor gekozen hebben. De foto’s en verhalen van een vriendin, die op vakantie was naar Maleisië vond ik erg leuk. Ik leefde met haar mee. Vooral omdat ik zag dat zij met volle teugen aan het genieten was. Maar toen ik na een week de eerste vlog van haar dochter zag, wist ik ineens: een reis naar dat land ga ik zeker ook een keer maken.

Het moment waarop het niet meer alleen haar keuze is, maar ook mijn keuze wordt, zit in het verschil tussen bewegend beeld en tekst en beeld. Het gevoel van beleven alsof je er zelf bij bent wordt versterkt als iemand vertelt wat ie beleeft en tegelijkertijd laat zien waar hij is en je dus zelf conclusies kunt trekken of het inderdaad zo mooi is en de moeite waard. Fascinerend dat zo’n eenvoudige vlog, zo’n invloed kan hebben op niet alleen je denken, maar ook je doen.